Sanne gaat circulair

In de tentoonstelling ‘Sanne gaat circulair’ volgt u het figuurtje Sanne in haar zoektocht naar hoe zij het milieu minder kan belasten. Het zit vol met inspirerende initiatieven en praktische tips hoe u dat kunt doen. Wethouder Pijnenburg: “Steeds meer mensen zoeken naar manieren en wegen om hun positieve invloed op de aarde te vergroten. Dit zet mensen aan het denken. Ons doel is om de gemeente Harderwijk samen met onze inwoners circulair te maken. De tentoonstelling helpt ons op weg daarnaar toe”.

Tentoonstelling ‘Sanne gaat circulair’

De tentoonstelling vindt plaats in de bibliotheek Harderwijk (stadhuis, Havendam 56 Harderwijk) van 5 september tot en met 30 oktober.

Openingstijden

  • Maandag: 8.00 - 17.30 uur
  • Dinsdag: 8.00 - 17.30 uur
  • Woensdag: 8.00 - 17.30 uur
  • Donderdag: 8.00 - 20.00 uur
  • Vrijdag: 8.00 - 17.30 uur
  • Zaterdag: 10.00 - 16.00 uur 

Circulaire economie

Alle grondstoffen die wij nodig hebben voor onze producten komen uit de natuur. De vraag naar grondstoffen groeit, omdat het aantal mensen op aarde groeit. De grondstoffen die we het meeste gebruiken raken op. Als we zuinig en zorgvuldig met grondstoffen omgaan en op zoek gaan naar duurzamere alternatieven, kunnen we dit voorkomen. In een circulaire economie wordt ons afval gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hierdoor hoeven we minder grondstoffen uit de natuur te halen. 

Wat doet de gemeente

De gemeente is in de openbare ruimte al aan de slag. Bijvoorbeeld door maatregelen in de bouw, bij de afvalinzameling en aan de wegen. De expositie geeft uitgebreide informatie over al deze circulaire maatregelen.

Wat kunt u zelf doen?

Door spullen een tweede leven te geven, minder vlees te eten en bijvoorbeeld door bewust te kopen en minder te verspillen kan iedereen een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Meer praktische tips en verrassende ideeën komen terug in de expositie ‘Sanne gaat circulair’.

Door goed te kijken naar  spullen en de spullen die u koopt, vergroot u uw positieve impact op de planeet. Een hulpmiddel hierbij is de Piraminder.

Gebruiken wat u al heeft. Stel de vraag: Heb ik echt een nieuwe nodig?

De tweede stap is spullen delen en lenen.

Kijk bijvoorbeeld eens op:

Een bepaald product toch echt zelf willen hebben? Kijk dan eens in een kringloopwinkel.

Bijvoorbeeld via:

Kijk eens of u zelf kunt maken wat u wilt hebben. Misschien door spullen die u in huis heeft te upcyclen. Maken betekent ook repareren. Sommige apparaten of spullen die kapot zijn kunnen gerepareerd worden.

De volgende sites kunnen helpen bij het upcyclen en repareren van spullen:

Wanneer u iets nieuws koopt, let dan op of een product duurzaam is. Een aantal tips: Good on you, Eerlijk Winkelen. Tips voor het verminderen en recyclen van afval kunt u lezen in: “Het zero waste Project – een leuker leven met minder plastic” van Jessie en Nicky Kroon of bijvoorbeeld “Leven zonder afval” van Emily-Jane Townley.

Ook bij voedsel kunnen keuzes een positieve impact op het klimaat hebben. Het meeste verschil maakt u door te kiezen voor meer plantaardig in plaats van dierlijk eten. Tips hierover leest u bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum.

Voorkom verspilling

Gebruik al het eten dat u koopt. Ook winkels en restaurants doen hun best om minder te verspillen, onder andere met de app Too good to go.

Lokaal en seizoen

In Harderwijk en Hierden zijn meerdere plekken waar u biologische, regionale en/of seizoensproducten kunt kopen. Op de weekmarkt staan meerdere kramen waar producten uit de regio te koop zijn. 

Aan de slag!

Met alle tips uit de expositie ‘Sanne gaat circulair’ kunt u zelf aan de slag. Niet alles hoeft meteen radicaal anders. Kies maximaal drie dingen die u leuk lijken om te doen en bedenk dan hoe u dat voor uzelf zo makkelijk mogelijk maakt. 

Heeft u zelf een goed idee of wilt u uw ervaring met ons delen? E-mail dan naar info@harderwijk.nl t.a.v. tentoonstelling circulariteit.