NK Tegelwippen 2023

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat gemeente Harderwijk de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om tegels te vervangen door groen.

Waarom liggen er zoveel tegels in ons land?
Tegels zijn keihard. 
Ze laten geen regendruppels door.
Als het warm is maken de tegels het nog warmer.
Dieren en insecten vinden dat niet fijn. 
Wippen dus die tegels!
Dan kunnen we de bodem als spons gebruiken.
Blijven we koeler en wordt de bodem weer groener.
En dan komen de dieren vanzelf weer terug.
Kijk voor meer informatie op nk-tegelwippen.nl
 

Waarom moedigen wij onze inwoners aan om mee te doen? In het kort creëert u een gezonde en mooie leefomgeving voor uzelf en de planten en dieren om u heen. U bouwt hiermee ook aan een groenere toekomst.

Wateroverlast

Ons land heeft een overvloed aan tegels en dat is zonde. Tegels zijn hard en laten geen water door. Dit kan een probleem zijn wanneer er extreem veel regent. Het water kan namelijk niet de grond in en stroomt dan het riool in. Bij extreme regenval kan het riool dit niet aan, wat leidt tot overstromingen van straten en kelders.

Extreme hitte

Daarnaast hebben we ook te maken met extreme hitte in Nederland. Tijdens een hittegolf dragen tegels bij aan het opwarmen van de omgeving. Ze nemen de warmte op en geven deze gedurende de avonduren langzaam weer af.

De planten en dieren (biodiversiteit)

Ook dieren en insecten zijn niet blij met een betegelde buurt. De leefomgeving van onder andere egels, vlinders en insecten wordt kleiner door het ontbreken van groen. Dat is problematisch omdat dieren belangrijk zijn voor onze natuur. Wist u bijvoorbeeld dat 70% van ons eten afhankelijk is van bestuiving door insecten?

Conclusie

Vervang daarom die tegels, gebruik de grond voor het aanleggen van planten. In de zomer is het niet meer zo warm, tijdens een heftige regenbui ervaart u minder wateroverlast.

In Harderwijk kunt u gratis uw gewipte tegels laten ophalen door de tegeltaxi. Tussen april en oktober zijn er 6  momenten om uw tegels op te laten halen.

  • Weggenomen tegels moet vervangen worden door groen.
  • Alle tegels moeten geregistreerd worden op nk-tegelwippen.nl. Anders tellen ze niet mee voor het NK Tegelwippen.
  • Allen hele/halve tegels, betonstraatstenen of klinkers aanbieden. Gemengd sloopafval wordt niet mee genomen (puin/beton/grind/grond/zand/asfalt).
  • Er mag minimaal 1m2 en maximaal 25m2 verharding worden aangemeld.
  • Je moet de tegels op de standaard verzamelplek van de afvalcontainers neerleggen. Is dat niet mogelijk? Plaats ze dan dichtbij de weg (goed te bereiken door de knijper-kraan van de vrachtwagen).
  • De tegeltaxi is alleen beschikbaar binnen de bebouwde kom van Harderwijk en Hierden.

De tegeltaxi rijdt op de volgende dagen:

  • 17 april 
  • 15 mei
  • 19 juni
  • 28 augustus
  • 25 september
  • 23 oktober
Reserveer de tegeltaxi

Heeft u tegels gewipt en vervangen door groen? Alle tegels die u vervangt voor groen kunt u registreren bij NK Tegelwippen.

Hoe groot is een tegel?

  • Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.
  • Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

Wilt u een tuin waar het lekker koel is in de zomer, waar dieren en insecten een fijne plek hebben om te leven en waar regen makkelijk kan wegzakken? Met een paar aanpassingen heeft u straks een tuin die voorbereid is op hitte, hoosbuien én droogte. Kijk voor tuintips op het Duurzaamheidsloket Harderwijk.

De Stimuleringsregeling is er voor inwoners uit de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. De regeling is een initiatief van en wordt gefinancierd door deze zeven Noord-Veluwse gemeenten en waterschap Vallei en Veluwe. Zij willen inwoners hiermee financieel steunen, zodat ook u maatregelen kunt treffen.

Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaamheidsloket Harderwijk.