Voedselverspilling

Er wordt veel voedsel verspild. In 2022 was dit gemiddeld 33,4 kg per persoon. Als we in Nederland thuis allemaal géén voedsel meer verspillen, besparen we jaarlijks 1.2 miljard maaltijden. Hier zou heel Nederland ruim twee maanden van kunnen avondeten. Naast dat voedselverspilling zonde is (de één houdt veel eten over waar de ander het misschien tekort komt), is het ook erg slecht voor het milieu. Genoeg redenen om de verspilling met z’n allen in te perken. 

Kopen wat u nodig heeft, precies op maat koken en eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur bewaren, helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Hiermee kunt u ook uw milieu-impact verlagen. Daarnaast kunt u naar verwachting gemiddeld € 138 per persoon per jaar besparen als u helemaal geen voedsel (meer) verspilt. 

Inwoonster Atske Quelle tegen voedselverspilling

Naast het pand van haar pedicurepraktijk staat een zwarte kast die ze elke dinsdagmiddag vult met brood en andere levensmiddelen. Er liggen ook kledingstukken, boeken en andere huishoudelijke spullen. Iedereen is vrij om er iets uit te halen. Atske Quelle vertelt over haar weggeefkast.

Lees het interview met Atske

Als bedrijfsrestaurant tegen voedselverspilling

Het is flink aanpoten voor Ina, Jolanda en hun collega’s van het bedrijfsrestaurant van de gemeente Harderwijk. Doordeweeks schuiven - gemiddeld genomen - zo’n 160 medewerkers aan voor soep, salade of een broodje. Wat doen zij om voedselverspilling te voorkomen?

Lees het interview met Ina en Jolanda

Informatie over voedselverspilling

De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld dan wel warm gemaakt. De productie van vlees en zuivel belast het milieu over het algemeen meer dan plantaardige alternatieven. Er is meer energie, mest, water en landoppervlak voor nodig. Daarnaast zorgt de veehouderij voor meer uitstoot van broeikasgassen en stikstof. Deze komen bijvoorbeeld vrij uit mest. 

Dierlijk of plantaardig voedsel heeft de grootste impact op het milieu. Daarna komen zaken als afstand (waar komt het voedsel vandaan?) en of iets biologisch is of niet. 

  • Controleer voordat u boodschappen gaat doen wat u nog in huis heeft. Zo weet u precies wat u écht nodig heeft.
  • Bewaar restjes en open verpakkingen op een vaste plek in de koelkast of voorraadkast om te zien wat op moet. Zet producten die als eerste op moeten vóór de andere producten. Zo pakt u altijd het product dat als eerste de houdbaarheidsdatum bereikt.
  • Maak een menu voor de hele week en maak boodschappenlijstjes. Bedenk vooraf wie er mee-eten. Weet u niet zeker of u thuis eet? Plan dan een gerecht met producten die langer houdbaar zijn, bijvoorbeeld met producten of restjes uit de vriezer. Schrijf ook de hoeveelheden op het boodschappenlijstje. Bijvoorbeeld: sperziebonen 400 gram. Zo koopt u minder snel te veel.
  • Kook precies genoeg. Kijk wie er mee-eten en weeg af hoeveel er nodig is. Een keukenweegschaal is handig. Voor pasta, rijst en couscous is er een speciale maatbeker, het Eetmaatje, die precies aangeeft hoeveel u nodig heeft. U kunt een Eetmaatje gratis bestellen bij het Voedingscentrum.
  • Bewaar het eten op de juiste plek. Kijk in de online Bewaarwijzer waar een product het langst goed blijft. Groente, brood en maaltijden zijn heel lang houdbaar in de vriezer.
  • Eet producten voor het verstrijken van de datum. Producten met een TGT-datum ('te gebruiken tot'), zoals vers vlees, verse vis en voorgesneden groenten en fruit uit, kunt u beter niet meer opeten na de datum. Bij de THT-datum ('ten minste houdbaar tot'), zoals brood, zuivel en lang houdbare producten, kunt u uw zintuigen gebruiken. Kijk, ruik en proef of het nog goed is. Het is vaak nog dagen te gebruiken na de datum.

Heeft u voedingsmiddelen over? Dan kunt u deze doneren aan de voedselbank. Zij kunnen alles gebruiken. Van losse producten tot bijvoorbeeld de inhoud van uw kerstpakket. 

Voorwaarden:

  • Het product is niet over de houdbaarheidsdatum
  • De verpakking is niet aangebroken

De locaties en acties zijn te vinden op www.voedselbankharderwijk.nl