Voedselbank Harderwijk

‘Kijk eerst even wat er nog in het keukenkastje staat’

We verspillen in Nederland steeds minder voedsel. Goed nieuws dus. Toch gooit iedere inwoner jaarlijks gemiddeld 33 kilo aan eten weg. Wat is daar tegen te doen? En hoe pakken we dat aan in de gemeente Harderwijk? Vandaag: tips van Antoinette Walenberg (67), algemeen coördinator van de voedselbank.

Bijna dagelijks rijden twee voertuigen van Voedselbank Harderwijk-Ermelo-Putten langs supermarkten, bakkers en andere bedrijven. Daar halen ze brood, groenten en andere levensmiddelen op. Die zijn vaak net óp of over de houdbaarheidsdatum, maar nog prima te eten. Veel zou anders worden weggegooid. Met ruim tachtig vrijwilligers zorgt de voedselbank ervoor dat het terechtkomt bij mensen die het goed kunnen gebruiken. Alleen al in Harderwijk en Hierden gaan er wekelijks pakketten naar ruim zeventig huishoudens.

Hoe beoordelen jullie of voedsel nog veilig is om uit te delen?

‘Alles wat binnenkomt, controleren we. Van krentenbollen tot maaltijdsalades. Hoe ziet het eruit? Is de verpakking goed? Wat is de datum? Voorgesneden groenten zijn sneller bedorven, weten we. Ook bij vlees, vis of ei is de houdbaarheidsdatum extra belangrijk. Versproducten die over de TGT-datum zijn, geven we niet uit. TGT betekent: Tenminste Gebruiken Tot. Dat is dus een duidelijke grens. Die producten gaan als veevoer naar de varkens. Is het niet over datum, dan vriezen we het vaak in. Brood, bijvoorbeeld. Dat kunnen we later nog meegeven.’

Hoe gaan jullie om met producten die over de THT-datum zijn?

‘Dan zegt de datum: Tenminste Houdbaar Tot. Die producten mogen winkels niet meer verkopen, maar zijn vaak ook na de datum nog prima te eten. Dus die controleren we en delen we vervolgens uit. Denk aan pasta, beschuit of iets in pot of blik. Rijst blijft nog wel een jaar goed, bijvoorbeeld. We volgen precies de regels van de Voedselbank Nederland en de Voedsel- en Warenautoriteit; die richtlijnen hangen bij ons aan de muur.’ 

Zij vervolgt: ‘We krijgen ook veel etenswaren van fabrikanten uit Harderwijk en omgeving. Daar geldt hetzelfde voor: prima producten, maar niet meer voor de verkoop. Weggooien is zonde, dus wij voorkomen dat zij voedsel moeten verspillen. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.’

Heeft u tips voor inwoners om verspilling tegen te gaan?

‘Ik let thuis ook goed op. Ik controleer regelmatig de keukenkastjes en maak combinaties met wat ik nog heb. Dat doe ik voordat ik naar de supermarkt ga. Dus: die saus, bij die pasta enz. Dan koop je niet onnodig in.’

Ze vervolgt: ‘Als ik merk dat producten lang blijven liggen, dan doneer ik ze ook zelf aan de voedselbank. Dat mag iedereen doen. Wat je niet nodig hebt, mag je bij ons inleveren. Zolang de verpakking maar niet is aangebroken en het product niet over datum is. We ontvangen in deze periode ook kerstpakketten. Mensen krijgen opeens van alles in huis wat ze toch niet gaan gebruiken. Dus brengen ze hun pakket bij ons en daar zijn onze klanten héél blij mee.’

Kunnen we de voedselbank nog op een andere manier ondersteunen?

‘Zeker! Wij zijn afhankelijk van donaties en giften. Met het geld dat we krijgen onderhouden we bijvoorbeeld de voertuigen en kunnen we verse waren kopen, zoals zuivel en vlees. Dan weten we zeker dat onze klanten betrouwbare producten krijgen. Daarnaast zijn we enorm geholpen met de bijdragen vanuit kerken, scholen en particulieren: op veel plekken kunnen mensen gericht producten doneren. Elke week iets anders. De locaties en acties staan op de website www.voedselbankharderwijk.nl(Verwijst naar een externe website). Op die manier vullen wij tekorten aan. Eigenlijk kunnen we alles wel gebruiken. We gooien bijna niets weg. En doen we dat wel, dan wordt het dus veevoer.’

Terug naar de hoofdpagina