Minder maaien, meer soorten planten en dieren
In 2022 stelde de gemeente Harderwijk de Natuur & Groenvisie vast. Wij hebben de natuur namelijk hard nodig! Een belangrijk onderwerp in deze visie is om de biodiversiteit te verbeteren. Dit is het vergroten van het aantal verschillende dieren en planten in een gebied. Door het gras wat langer te laten groeien, krijgen bloemen zoals madeliefjes, klavers en paardenbloemen de kans om te bloeien. Deze vormen samen kleurrijke bermen die dienen als voedsel voor bijen, vlinders en andere insecten die onze hulp hard nodig hebben. Daarom maaien we minder op verschillende plekken.

Minder maaien noemen we extensief maaien. Dit betekent dat grassen nog maar 1 of 2 keer per jaar gemaaid worden. Het maaisel voeren we af. Hierdoor wordt de bodem armer aan voedingsstoffen. Dit zorgt ervoor dat kruiden en bloemen de kans krijgen zichzelf te ontwikkelen. Soms is het niet mogelijk om de berm hoog te laten worden, in verband met ruimte en veiligheid. Dan kiezen we ervoor om 5 of 6 keer te maaien. Deze variant kent vooral klaver, boterbloem, madeliefje e.d.
In het begin kan minder maaien leiden tot een wat ruige aanblik. Maar ook ruige kruiden zijn belangrijk voor de biodiversiteit: bijvoorbeeld de brandnetel is een hele belangrijke waardplant voor veel vlinders. Na een tijdje lijdt minder maaien tot steeds meer bloemen en kruiden.
Een kruidenrijk grasland biedt onderdak en voedsel aan insecten zoals bijen en vlinders. Deze insecten trekken op hun beurt vogels aan en kleine zoogdieren vinden er een schuilplaats. Meer insecten en vogels helpt bijvoorbeeld bij het op een natuurlijke manier bestrijden van de eikenprocessierupsen. Ze eten deze dieren op. Daarnaast is een kruidenrijk grasland minder kwetsbaar voor extreem weer, zoals droogte.
Ook hebben de kleur en geur van deze bloemen een positieve werking op het welbevinden van de mens. Het gezoem van bijen, het gefladder van vlinders en het gekwetter van vogels brengen rust en een geluksgevoel.
Niet overal wordt het gras minder gemaaid. Soms zorgt hoog gras voor een onveilige situatie omdat het zicht minder is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kruispunten. Of soms is kort gras wel gewenst om op te kunnen spelen. We kijken daarom goed naar welke gebieden geschikt zijn om minder te maaien. Ook maaien we kleine stroken langs paden en wegen nog met regelmaat. Zo voorkomen we overhangende beplanting.
Extensief maaien van grasstroken is niet nieuw in Harderwijk. Zo vindt u kruidenrijk gras al jaren aan bijvoorbeeld bermen langs de Westermeenweg, een stukje Stadswei (kruising) op de bult van estrado, en het Zeepad.
Dit gaan we op steeds meer plaatsen doen, dit jaar bijvoorbeeld ook aan:
- Beneluxlaan (deel achter garageboxen en Schutse)
- Beneluxpad (achter voetbalveldje)
- Lindenlaan (eerste deel)
- Oostzeepad (gedeelte achter Zwaardmeen)
- Sypelpad (alleen meter langs het fietspad maaien)
- Prins Mauritslaan (strook langs spoor)
- Engelserf (langs de woningen en middenberm)

Natuur en biodiversiteit zijn belangrijk voor ons allemaal, daarom kiest gemeente Harderwijk ervoor om minder te maaien op plekken waar het kan. Bloemen- en kruidenbermen zijn belangrijk voor bijen en insecten en zijn nu overal te zien. Deze maaien we in principe 2 keer per jaar: in mei en in september.
Ook de grassen komen hierbij weer in bloei waardoor er grasaren uitsteken. Deze kunnen soms venijnig zijn voor mens of dier. De gemeente is zich hiervan bewust en is nu extra alert om te maaien waar het moet. We maaien langs de voetpaden een strook van zeker 80 cm en naar, in en rondom de hondenrennen. In het groeiseizoen maaien we in de rennen bijna wekelijks en langs het hek om de 4-6 weken. Zo kunt u veilig uw hond uitlaten.
Helemaal voorkomen dat er grasaren zijn kunnen we het helaas niet. Uw hond kan helaas de pech hebben een dergelijke grasaar in zijn vacht te krijgen. Wees daarom zelf ook alert dat uw hond niet dwars door het lange gras loopt en controleer af en toe de vacht. En ziet u bij of in de hondenrennen toch grasaren, meld dit dan bij ons via de Buiten Beter app, dan maaien we daar een keertje extra.