Kinderen voor Duurzaamheid

De gemeente Harderwijk steunt Kinderen voor Duurzaamheid. Dit is een in Harderwijk ontstaan initiatief om kinderen actief te betrekken bij de lokale energietransitie. Met een educatief project geregisseerd en verzorgt door De Hortus, wordt op speelse wijze techniekonderwijs gekoppeld aan duurzaamheid. Op 19 basisscholen worden leerlingen aangezet tot zelf denken én doen. Hoe bespaar je energie? Welke alternatieven zijn er? Hoe wek je energie op?

De kinderen delen hun ervaringen met (groot)ouders en andere belangstellenden en brengen hun kennis en producten aan de man. Daarna gaat het beste idee of item naar de Veiling Energietransitie Basisonderwijs Harderwijk-Hierden. Ook worden de kinderen uitgedaagd om zelf geld te ‘verdienen’ bijvoorbeeld door thuis te besparen via het door de gemeente Harderwijk mogelijk gemaakte spel Junior Energiecoach of door ongebruikte apparaten van onder andere CAI Harderwijk en KPN in te zamelen.

Alle opbrengsten komen ten goede aan de basisscholen zelf, zodat zij deze kunnen gebruiken om hun eigen energietransitie vorm te geven. De kinderen profiteren er zo zelf van. Zelf lokaal profiteren is geïnspireerd door de lokale Energiecoöperatie Endura.

Wat kunt u zelf doen?

  • Kijk of u nog ongebruikte tv- en internet apparatuur (modems, telefoons, WiFi- en tv-kastjes) hebt liggen en geef deze mee aan de basisschoolkinderen en doneer bij afgifte een ‘ophaalbeloning’.
  • Gezinnen met kinderen in de leeftijd 7 tot 12 jaar kunnen zich (in Harderwijk kosteloos) opgeven voor het spel Junior Energiecoach.
  • Steun de kinderen door een product van ze te kopen dat ze zelf hebben gemaakt of door de kinderen een donatie te geven.