
Groen dak
Door klimaatverandering neemt de hoeveelheid neerslag toe en daarmee ook de wateroverlast. Dat verhoogt de druk op onze riolen. Groene daken helpen om een deel van het hemelwater op te vangen. Hoe meer water van een regenbui opgevangen wordt, hoe minder overbelasting van de riolen. Ook heeft een groen dak als voordeel dat het verkoelend werkt tijdens warme periodes én zorgt het voor meer biodiversiteit.
Voor het aanleggen van een groen dak is subsidie beschikbaar.
Een groen dak heeft verschillende voordelen: zo vangt een groen dak regenwater op, biedt het voedsel voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer. Een groen dak draagt ook bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarnaast kan een groen dak de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar.
Ga voor meer informatie over en voordelen van een groen dak naar Milieu Centraal(Verwijst naar een externe website).
Wist u dat een groen dak goed te combineren valt met zonnepanelen? Een win-win situatie voor uzelf en het milieu.
Ga voor meer informatie over een groen dak in combinatie met zonnepanelen naar Milieu Centraal(Verwijst naar een externe website).
Naast een groen dak kunt u ook kiezen voor een bruin dak. Dat is ook een natuurlijk dak, maar dan zonder planten. Bij een bruin dak ligt het dak bedekt met een laag (bruine) aarde. In de praktijk hoeft die laag niet echt bruin van kleur te zijn. Het is namelijk een laag met aarde vol leven. Dit kan door een stukje braakliggend terrein te verplaatsen naar het dak, inclusief alle plantjes en diertjes die daar leven. Bruine daken zijn goed voor de biodiversiteit omdat het een levensrijke bodemlaag creëert op het dak waar allerlei soorten vogels en insecten van profiteren.
Ga voor meer informatie over groene en bruine daken naar Milieu Centraal(Verwijst naar een externe website).