Anneke van de Vrede recyclet oude kleding op creatieve manier
‘Verbeter de wereld en begin in je eigen kledingkast!’
Wat doe je met je oude kleren? In Nederland danken we elk jaar 300 miljoen kilo aan kleding af. Zonde, zegt de Harderwijkse coupeuse en ontwerpster Anneke van de Vrede. Zij maakt van oude kleren nieuwe, modieuze kledingstukken.

Hergebruik zit in de lift
Nog niet zo lang geleden keek de gemiddelde consument neer op tweedehands kleding, als een armoedig alternatief voor ‘nieuw’. Gelukkig zit hergebruik in de lift. We zien ‘pre-loved’ of vintage outfits vaker als hip en duurzaam. “Tweedehands kleding dragen is tegenwoordig een statement”, zegt Anneke in haar Harderwijkse atelier. “Je draagt er de boodschap mee uit dat hergebruik goed én mooi kan zijn.”
Na de middelbare school wilde de jonge Anneke graag ‘iets’ met textiele werkvormen doen, maar koos op aanraden van haar ouders voor een ‘echt’ vak en studeerde economie. “Jarenlang werkte ik in de financiële wereld. Totdat ik in 2006 een ski-ongeluk kreeg en in de ziektewet belandde.”
In die tijd van bezinning groeide het verlangen om van haar hobby haar werk te maken. Ze werd zelfstandig coupeuse, legde zich toe op maatwerk en bouwde zo een klantenbestand op.
“Daarna kwam corona. Klanten ontvangen in mijn atelier mocht niet meer, maar ik had wel veel tijd om vrij werk te maken en allerlei materialen uit te proberen. Zo werd ik ook ontwerper en kon ik exposities houden met mijn werk. Op die manier heb ik een vaste fanbase gekregen.”

Zondag 1 juni: Recyclefestijn ‘Ouwe Meuk is Leuk’
Dat haar duurzame maatwerk getuigt van klasse, kun je zelf zien tijdens het recyclefestijn ‘Ouwe Meuk is Leuk’, op zondag 1 juni bij Green Offices, Goede Reede 1 in Harderwijk. Ontdek dat recycling niet alleen nuttig is, maar ook leuk en helemaal niet moeilijk. Een dag met modeshows, allerlei workshops, een markt en een expositie.

Ann-Made
Onder de naam ‘Ann-Made(Verwijst naar een externe website)’ ontwerpt en maakt Anneke kleding voor klanten. Daarbij past ze geregeld ook Japanse couturetechnieken toe. Voor het vrije werk wordt alleen afvalmateriaal gebruikt, zoals haute-couture samples van stoffenfabrikanten, oude kledingstukken, stropdassen, gordijnen en ook wel rubber en plastic, bijvoorbeeld van oude paraplu’s.
Anneke benadrukt dat ze het leuk maar vooral ook belangrijk vindt om met haar kleding een goed voorbeeld te geven en zo mensen te inspireren. “Iedereen wil graag goedkope kleding en daar is de commercie op ingesprongen. Als consumenten laten we dit allemaal gebeuren en werken we mee aan die enorme afvalberg met kleding. Maar wat heb je nou aan super goedkope kleren die je na twee keer wassen moet weggooien?
Allemaal één dingetje doen
Als je duurzamer wilt leven, hoef je echt niet ineens álles duurzaam te doen, zegt Anneke. “Zo moeilijk is het niet. Begin gewoon in je eigen microcosmos. Als we allemaal één dingetje doen is dat al een grote stap. Verbeter de wereld en begin in je eigen kledingkast!”