Vele duurzame stappen gezet in 2024

Duurzaamheid is een belangrijke bouwsteen in het beleid van gemeente Harderwijk. Het belangrijkste doel is het verkleinen van de effecten van ons handelen op onze omgeving en het voorbereiden van die omgeving op klimaatverandering. Voor het derde jaar op rij delen we een voortgangsrapportage met een terugblik op de duurzame stappen die afgelopen jaar zijn gezet. In dit bericht noemen we enkele highlights.
“Afgelopen jaar hebben we in Harderwijk de samenwerking opgezocht met lokale initiatieven. We zien dat je de echte oplossingen dicht bij huis vindt. Met mensen dichtbij die de problemen kennen, weten waar de nood het hoogst is en vooral ook wat er nodig is om anderen in beweging te krijgen. Zo werken we steeds meer samen met de partners in onze gemeente en geven we die partnerschappen steeds meer vorm. En betrekken we groepen inwoners nauw bij onze groene opgave. Daar ben ik als wethouder duurzaamheid trots op en dankbaar voor!” - Martijn Pijnenburg, wethouder Duurzaamheid
Tuinen vergroenen
Op 9 november, 14 december 2024 en 1 februari 2025 hebben drie straatvergroeningsacties plaatsgevonden in de Zeestraat/Burgemeester Kemperstraat (Zeebuurt), de Tesselschadelaan (Stadsdennen) en Reviusstraat (Stadsdennen). In samenwerking met woningcorporatie UWOON en stichting Steenbreek zijn er op deze dagen 61 tuinen vergroend en is in totaal ± 305 m2 aan tegels verwijderd. Ook zijn er 1.720 biodiverse planten, 26 vogelvriendelijke heesters en 3 toekomstbomen geplant. Lees meer over de vergroening van de Zeestraat in het interview met Teunis van de Poppe op pagina 26 van de voortgangsrapportage!
In het deel van de Zeestraat waar een bodemsanering heeft plaatsgevonden (door de provincie Gelderland), zijn in maart 2025 ook nog 9 tuinen vergroend met een boom en/of struiken (9 bomen; 32 m2 struiken).
229.420 kilo aan tegels opgehaald met de tegeltaxi
Elk jaar wordt er vanuit Operatie Steenbreek in Nederland het NK tegelwippen georganiseerd. Gemeente Harderwijk is bij Operatie Steenbreek aangesloten en stimuleert inwoners met het afvoeren van onnodige verharding uit tuinen door middel van het aanbieden van een tegeltaxi. De tegeltaxi is een gratis service voor het afvoeren van stenen en tegels. Ook afgelopen jaar hebben veel inwoners hier gebruik van gemaakt. In 2024 heeft de tegeltaxi 229.420 kilo aan tegels opgehaald. Dit zijn ongeveer 25.646 ‘gewone’ stoeptegels van 30x30 cm. In vierkante meters is de gemeente zo’n 2.326 m² klimaatadaptiever en groener geworden. Daarbovenop komt nog eens 461 m²
aan verwijderde verharding op privéterrein via de stimuleringsregeling. Klik hier voor meer informatie over de tegeltaxi óf hier in 2025 gebruik van wil maken.
Witgoedregeling
In 2024 was er een regeling voor het aanschaffen van duurzaam witgoed (en het inruilen van oude niet-duurzame apparaten) voor inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. In totaal zijn er 800 bonnen beschikbaar gesteld à € 500,- per stuk. Deze waren binnen 2 weken ‘uitverkocht’. Op 21 januari 2025 heeft het college van B&W besloten om vanwege het succes van deze regeling opnieuw geld voor 400 bonnen à € 500,- beschikbaar te stellen. Hiermee heeft tenminste 2/3 van de doelgroep
gebruik kunnen maken van deze regeling. Na het beschikbaar stellen van het extra geld, hebben alle bewoners die een kadokaart hebben aangevraagd deze ook ontvangen. De Harderwijkse witgoedregeling is gefinancierd vanuit Rijksgelden via de SPUK-aanpak Energiearmoede.
Voedselverspilling tegengaan - programma ‘Gelderland van Morgen’
De gemeente gaat samen met meer dan 19 Harderwijkse horecaondernemers, zorginstellingen en bedrijfsrestaurants de strijd aan tegen voedselverspilling. Daarnaast wordt met deze ondernemers gewerkt aan het versnellen van de eiwittransitie en het verduurzamen van de voedselketen. Het doel van het project ‘voedselverspilling tegengaan’
is dat inwoners en bedrijven zich bewuster zijn van hun impact op voedselverspilling. In 2023 heeft de gemeente Harderwijk zich aangesloten bij het programma ‘Gelderland van Morgen’ van de provincie Gelderland. Ondernemers konden op initiatief en kosten van de gemeente en provincie meedoen aan het programma ‘Gelderland van Morgen’. In 2024 is het rapport met eindresultaten door Greendish opgeleverd. In totaal is er met dit project 396.174 kilo CO² bespaard en 15.470 kilo voedselverspilling voorkomen.