
Aardgasvrije buurten
Harderwijk en Hierden van het (aard)gas af
De gemeente Harderwijk wil in 2050 klimaatneutraal en aardgasvrij zijn. Hiermee volgen we de landelijke doelstellingen(Verwijst naar een externe website).
Om te zorgen dat we deze doelstelling gaan halen, stellen we een energieprogramma op. Dit programma moet in december 2026 af zijn. Hierin komt onder andere te staan welk alternatief voor aardgas per wijk de voorkeur heeft en wanneer we met die wijk aan de slag willen gaan. In 2021 is hier al een eerste aanzet voor gedaan in de Transitievisie Warmte. Deze werken we nu verder uit. De visie uit 2021 is hier te vinden(Verwijst naar een externe website).
U hoeft niet stil te zitten. Sommige maatregelen zijn altijd goed, ongeacht wat straks het alternatief voor aardgas wordt. Zoals het aanpakken van onnodig warmtegebruik. Want voor de warmte die u niet gebruikt, hoeft u niet te betalen. Op onze pagina ‘Huis’ vindt u meer tips over energiebesparende maatregelen, zoals isoleren. Voor sommige duurzame maatregelen aan uw woning kunt u zelfs subsidie krijgen.
Weet u zelf niet waar u kunt beginnen? Schakel dan de hulp in van een energiecoach. Een energiecoach verkent graag wat de mogelijkheden voor uw huis zijn en helpt u op weg met inzicht en praktische tips. Via dit formulier(Verwijst naar een externe website) vraagt u een gratis gesprek aan.
Tegelijkertijd aan de slag gaan in alle buurten is niet mogelijk. Daarom zijn er potentiebuurten geselecteerd. Deze buurten met bestaande bouw zijn het meest geschikt om (als eersten) van het aardgas af te gaan. In de Zeebuurt en Stadsweiden zijn we gestart met de onderzoeken naar een warmtenet, in samenwerking met inwonergroepen en woningcorporaties. De andere potentiebuurten in onze gemeente zijn: Nachthok, Stadsdennen-Zuidwest, Tinnegieter, Weiburg, Wittenhagen-Zuid.
In onze Transitievisie Warmte(Verwijst naar een externe website) staat meer informatie over de mogelijke oplossingsrichtingen per buurt.
Nederland heeft, net als 195 andere landen, het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, waarmee we ons verplichten om de uitstoot van broeikasgassen (waaronder CO2) te verminderen. De uitstoot van broeikasgassen moet worden verlaagd om de opwarming van de aarde te beperken.
Daar komt bij dat, vanwege de aardgaswinning in Groningen, aardbevingen plaatsvinden. De Nederlandse overheid heeft daarom besloten om de aardgaswinning in Groningen voor 2030 te stoppen en dat in 2050 de gebouwde omgeving aardgasvrij is.
We willen als Nederland ook minder afhankelijk worden van andere landen als het gaat om onze energievoorziening. Door de oorlog die Rusland met Oekraïne is gestart, heeft dit meer aandacht en prioriteit gekregen. Zoals we hebben gemerkt kunnen de energieprijzen door deze situaties omhoog schieten.
Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en aardgasvrij te worden, vindt er een warmtetransitie plaats in Nederland. Het doel is om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Gemeente Harderwijk sluit zich hierbij aan.
Dit doen we buurt voor buurt. Over het algemeen zijn er drie mogelijke alternatieven voor het gebruik van aardgas. Dit zijn een individuele warmtepomp(Verwijst naar een externe website) per woning, een warmtenet voor meerdere woningen(Verwijst naar een externe website) tegelijk en het gebruikmaken van duurzame gassen(Verwijst naar een externe website). Per buurt moet bepaald worden wat het best passende alternatief is. Het is duidelijk geworden dat duurzame gassen voorlopig nog geen optie zijn en daarna maar in beperkte mate toe te passen zijn. Dit betekent dat er voor veel buurten twee opties overblijven: de individuele warmtepomp per woning of het warmtenet voor meerdere woningen tegelijk in de buurt.
In nieuwbouwwijken bouwen we al aardgasvrij. Huizen zijn daar aangesloten op een warmtenet, bijvoorbeeld in het Waterfront. Verder onderzoeken we op dit moment de mogelijkheden voor een warmtenet in de Zeebuurt en Stadsweiden.
Meedenken over een aardgasvrij Harderwijk?
We vinden het belangrijk dat de keuzes die wij maken voor Harderwijk en Hierden, passen bij de behoeften en wensen van de inwoners. Hoe kijkt u naar een aardgasvrije toekomst? En op welke manier wilt u hierover geïnformeerd worden? Denk met ons mee door u aan te melden voor de klankbordgroep aardgasvrij. De klankbordgroep komt minimaal één keer per kwartaal samen in het Huis van de Stad.
Heeft u vragen of interesse om aan te sluiten? Neem contact met ons op.