Warmtenet Zeebuurt

In de Zeebuurt zetten we stappen in de richting van een warmtenet. Dit doen we samen met Groep Aardgasalternatieven Zeebuurt (GAZ) en woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen.

Op deze pagina vindt u de laatste informatie en stand van zaken over een warmtenet voor de Zeebuurt.

De afgelopen jaren zijn inwoners van de Zeebuurt meegenomen in het onderzoek van de gemeente naar haalbare alternatieven voor aardgas. GAZ heeft in samenwerking met gemeente Harderwijk en de lokale woningcorporaties verschillende acties ondernomen:

In 2024 is er door een extern bureau verdiepend onderzoek gedaan naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van een warmtenet in de Zeebuurt. Hieruit komt naar voren dat een warmtenet voor de Zeebuurt nog steeds kansrijk is. Ook riep het onderzoek weer nieuwe vragen op, bijvoorbeeld over de betaalbaarheid. Op een aantal onderdelen moet er dus weer een verdieping plaatsvinden. 

Voordat we écht verder kunnen met een warmtenet voor de Zeebuurt, moet er nog het een en ander gebeuren:

  • Ingang nieuwe wetgeving ‘Wet Collectieve Warmte (WCW)’, die van invloed is op het aanleggen van warmtenetten. Deze wet geeft aan wie eigenaar van een warmtenet kan zijn en wie de warmte gaat leveren. Totdat deze wetgeving is vastgesteld, is dat nog onzeker. De verwachting is dat de wet ingaat op 1 januari 2026.
  • Door de nieuwe rol die gemeenten krijgen in relatie tot warmtenetten, moet de gemeente een zogenaamd “warmteprogramma” maken. Dit moet uiterlijk 31 december 2026 klaar zijn. In de gemeente Harderwijk wordt het warmteprogramma een onderdeel van een breder energieprogramma. Het proces om te komen tot zo’n energieprogramma en warmteprogramma wordt na de zomer 2025 opgestart.
  • Het ‘ombouwen’ van het Warmtenetwerk Harderwijk (WNH B.V.) naar een integraal warmtebedrijf. Het bedrijf dat straks, naast aanleg en beheer van het netwerk, ook de warmte in onze gemeente gaat leveren.Dit bedrijf blijft voor 100% in handen van de overheid. We zijn dus niet afhankelijk van externe, commerciële aanbieders.
  • Verdiepende onderzoeksvragen beantwoorden, beleidskeuzes maken en investeringsbeslissingen nemen. Dit geldt deels ook voor de woningbouwcorporaties die hierin een eigen afweging moeten maken.

Over al deze ontwikkelingen zijn we doorlopend in gesprek met de koplopersgroep van de Zeebuurt (GAZ) en woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen.

GAZ is een groep bewoners uit de Zeebuurt, die zich sinds 2019 inzet om voor én met de buurt te onderzoeken welke aardgasalternatieven haalbaar zijn. Ook promoten ze verduurzaming in de wijk. GAZ is lid van de projectgroep waarin de gemeente samen met de woningcorporaties Uwoon en Omnia Wonen werkt aan een aardgasvrije Zeebuurt. 

Vragen over de acties in de Zeebuurt? Of wilt u inspiratie van buurtbewoners voor het verduurzamen van uw eigen woning? Neem dan contact op met GAZ via info@gazeebuurt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Voor de plannen in de Zeebuurt is de gemeente ook in gesprek met de woningcorporaties Omnia Wonen en Uwoon. Logisch, want ook huurwoningen moeten in de toekomst allemaal aardgasvrij zijn. Het gesprek is nog in de verkennende fase. Er is nog niets besloten. Zodra de corporaties denken dat aansluiting op een warmtenet de beste oplossing voor hun woningen in deze wijken, gaan ze uiteraard hierover in gesprek met de huurders. Bent u huurder en heeft u vragen? Neem contact op met uw woningcorporatie.

U hoeft niet stil te zitten. Sommige maatregelen zijn altijd goed, ongeacht wat straks het alternatief voor aardgas wordt. Zoals het aanpakken van onnodig warmtegebruik. Voor sommige duurzame maatregelen aan uw woning kunt u zelfs subsidie krijgen. Op deze pagina vindt u meer informatie over maatregelen in huis.

Weet u zelf niet waar u kunt beginnen? Schakel dan de hulp in van een energiecoach. Een energiecoach verkent graag wat de mogelijkheden voor uw huis zijn en helpt u op weg met inzicht en praktische tips.  Via dit formulier(Verwijst naar een externe website) vraagt u een gratis gesprek aan.

Heeft u vragen over de acties in de Zeebuurt? Of wilt u inspiratie van buurtbewoners voor het verduurzamen van uw eigen woning? Neem dan contact op met GAZ via info@gazeebuurt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).

Vragen of meer informatie?

Zodra er nieuwe ontwikkelingen te melden zijn, vindt u dat op deze pagina. Ook ontvangen inwoners van de Zeebuurt bij belangrijke ontwikkelingen huis-aan-huis een nieuwsbrief. 

Heeft u vragen over de acties in de Zeebuurt? Of wilt u inspiratie van buurtbewoners voor het verduurzamen van uw eigen woning? Neem dan contact op met GAZ via info@gazeebuurt.nl(Verwijst naar een e-mailadres).