Voedsel

Minder eten verspillen en boodschappen doen bij de boer in de buurt. Ook met voedsel kunt u duurzame keuzes maken.

Er wordt veel voedsel verspild. In 2022 was dit gemiddeld 33,4 kg per persoon. Als we in Nederland thuis allemaal géén voedsel meer verspillen, besparen we jaarlijks 1.2 miljard maaltijden. Hier zou heel Nederland ruim twee maanden van kunnen avondeten. Naast dat voedselverspilling zonde is (de één houdt veel eten over waar de ander het misschien tekort komt), is het ook erg slecht voor het milieu. Genoeg redenen om de verspilling met z’n allen in te perken.

Kopen wat u nodig heeft, precies op maat koken en eten en drinken op de juiste plek en bij de juiste temperatuur bewaren, helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Hiermee kunt u ook uw milieu-impact verlagen. Daarnaast kunt u naar verwachting gemiddeld € 138 per persoon per jaar besparen als u helemaal geen voedsel (meer) verspilt.

Wilt u meer weten over voedselverspilling en wat u nog meer kunt doen? Ga naar de website van Samen Tegen Voedselverspilling(Verwijst naar een externe website).

De productie van eten heeft veel impact op het klimaat. Voor het op ons bord ligt, is het verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld dan wel warm gemaakt. De productie van vlees en zuivel belast het milieu over het algemeen meer dan plantaardige alternatieven. Er is meer energie, mest, water en landoppervlak voor nodig. Daarnaast zorgt de veehouderij voor meer uitstoot van broeikasgassen en stikstof. Deze komen bijvoorbeeld vrij uit mest.

Dierlijk of plantaardig voedsel heeft de grootste impact op het milieu. Daarna komen zaken als afstand (waar komt het voedsel vandaan?) en of iets biologisch is of niet.

Heeft u voedingsmiddelen over? Dan kunt u deze doneren aan de voedselbank. Zij kunnen alles gebruiken. Van losse producten tot bijvoorbeeld de inhoud van uw kerstpakket.

Voorwaarden: