Circulaire economie

Een circulaire economie houdt in dat er slimmer om wordt gegaan met de materialen die iedereen gebruikt:

  • Het slimmer ontwerpen van producten en gebouwen. Zo hoeven minder grondstoffen gebruikt te worden en kan er meer worden hergebruikt.
  • Het bewuster gebruiken van spullen. Door bijvoorbeeld iets wat stuk is te repareren, gaat het langer mee.
  • Recycling: meer en beter hergebruiken.
  • Afvalstoffen worden grondstoffen en we houden grondstoffen zoveel mogelijk binnen hun eigen kringloop.

De gemeente werkt samen aan een circulaire economie

De Gemeente Harderwijk sluit zich aan bij de landelijke doelen. Samen met bedrijven, bewoners en andere overheden, willen we in 2050 een circulaire economie zijn. De komende jaren gaan we hier stap voor stap mee aan de slag.

Voor de periode 2021-2024 is de uitvoeringsstrategie De Circulaire Stad opgesteld waarin staat wat wij als gemeente willen doen. Deze kunt u opvragen bij de gemeente door contact met ons op te nemen.

In 2021 is gestart met de bouw van het nieuwe sportcomplex De Sypel. Het oude binnenzwembad wordt circulair gesloopt. Dit betekent dat materialen uit het oude gebouw worden hergebruikt voor de nieuwbouw. Ook zijn materialen van het oude zwembad beschikbaar gesteld voor bewoners.

De gemeente wil samen met lokale winkeliers en al het winkelpubliek in Harderwijk en Hierden, zo veel mogelijk onnodig plastic afval voorkomen. Samen met winkeliers wordt nagedacht over duurzaam verpakken van producten. Maar ook door producten juist verpakkingsvrij aan te bieden. Zo voorkomen we onnodig afval. TOP - Tegen onnodig plastic dus!

De gemeente Harderwijk wil ondernemers en bedrijven in de bouwsector stimuleren om circulair te bouwen. Daarom sluit de gemeente zich aan bij een netwerk met cirkelsteden Zwolle, Apeldoorn en Deventer. Samen gaan we de bouwsector ondersteunen met kennis, projecten en netwerken. Hierbij maken we gebruik van het landelijke platform Cirkelstad.

Wat kunt u zelf doen?

  • Is iets stuk en wilt u het weggooien? Kijk eerst of u het kunt repareren. Ga bijvoorbeeld langs Repaircafé Harderwijk, waar vrijwilligers u kunnen helpen met de reparatie.
  • Bezoek een kringloopwinkel om spullen aan te bieden, of om tweedehands spullen te kopen. Zie de website Alle Kringloopwinkels om te zien welke bij u in de buurt zit.
  • Om duurzamer om te gaan met u afval, kunt u denken aan verminderen, hergebruiken en composteren. Voor meer informatie vindt u op de website van Milieucentraal.
  • Wilt u bijdragen aan een circulaire economie als bedrijf? Via CIRCLES vindt u voorbeelden, kennis, methoden en activiteiten voor ondernemers in Oost-Nederland. 

Zie ook

  • Wilt u documenten over de circulaire economie in Harderwijk inzien? Neem dan contact met ons op.

  • Wilt u meer weten over afval scheiden of afval wegbrengen binnen de gemeente? Zie de website Afval Harderwijk.