Verduurzamen horeca

Harderwijk wil verduurzamen. Daarom gaat de gemeente samen met 16 Harderwijkse horecaondernemers de strijd aan tegen voedselverspilling en het versneller van de eiwittransitie. Het doel is het verduurzamen van de voedselketen.

De ondernemers doen op initiatief en kosten van de gemeente mee aan het programma ‘Gelderland van Morgen'. De ondernemers krijgen bij dit programma begeleiding en ondersteuning van Greendish , een advies- en projectbureau op het gebied van duurzame en gezonde voeding. Greendish levert inzicht, kennis en tools die de ondernemers in 4 maanden tijd helpen bij het verduurzamen van hun voedselaanbod.

Bent u horecaondernemer? En wilt u nog voor eind 2023 mee doen aan het programma? Meld u aan!

In maart 2022 is het programma Gelderland van Morgen gestart. Samen alle Gelderse ondernemers in de horeca, zorg, catering en detailhandel willen ze meer dan 10 miljoen borden ‘vergroenen’ en 15 tot 25% minder voedsel verspillen. Dit moet een CO2-reductie opleveren van 30 tot 40%. 

Provincie Gelderland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Daarom gaan ze de hoeveelheid voedselafval en verspilling met 50% verminderen. De dierlijke eiwitconsumptie van consumenten brengen ze ook graag omlaag.  En het aandeel plantaardig eiwit in de totale consumptie moet juist omhoog. Het programma Gelderland van Morgen is 1 van de manieren waarop ze dit doen. De verduurzaming van het menu  is een onderdeel van het Gelders klimaatbeleid. En het valt binnen de programma’s: Circulaire Economie en Toekomst voor de Gelderse boer. Gemeente Harderwijk neemt sinds het voorjaar van 2023 actief deel aan dit programma.

Met een aantal eenvoudige tips verspilt u minder voedsel:

  • Controleer voordat u boodschappen gaat doen wat u nog in huis heeft. Zo weet u precies wat u écht nodig heeft.
  • Bewaar eten op de juiste plek en temperatuur. Hierdoor blijft eten langer goed en hoeft u minder snel iets weg te gooien. Kijk op de bewaarwijzer van het Voedingscentrum waar u eten het beste kunt bewaren.
  • Let op de houdbaarheid van producten. Staat er ‘ten minste houdbaar tot’ of ‘THT’ op de verpakking en is de datum voorbij? Kijk dan of het product nog te eten of drinken is, want weggooien is vaak niet nodig.
  • Houd wekelijks kliekjesdag! Kijk dan of restjes of kliekjes nog eetbaar zijn of maak er andere gerechten van. Op de website van het Voedingscentrum staan veel tipsover hoe u heerlijke gerechten kunt maken met kliekjes.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over het project? Of wilt u mogelijk deelnemen voor eind 2023? Neem dan contact op met Annelein Ouwerkerk, adviseur circulaire economie, via a.ouwerkerk@harderwijk.nl.